Vinhaggorna logo

Haggan Vino Tinto

Montsant Spanien

179 kr · Nr. 75034

Beställ här

Celler Comunica håller till i Montsant och står för exakt allt vi älskar med det nya Spanien. Projektet drivs av vännerna Pep Aguilar och Patri Morillo som efter brukat jordar i Priorat, Montsant, Penedés, Costers del Segre, Valencia, Almansa och Bullas till slut hittade gården Mas d’en Cosme i Falset där deras gemensamma projekt kunde ta form.

Sedan dag ett har fokus legat på arbetet i vinmarkerna och med ekologiskt jordbruk och avskalad vinmakning blir vinerna en direkt avspegling av sina växtplatser. Här skapas verkligen vinerna ute i vingårdarna och för varje klunk känner man tydligt närvaron av de karga och hårda granitjordarna. Klimatet är torrt och varmt, men tack vare höjd över havet med svala nätter på köpet och den svalkande fuktiga vinden Garbinadas närvaro kombineras optimal druvmognad med friska syror och elegans.

Montsant omger det betydligt mer berömda ursprunget Priorat och här produceras vanligtvis koncentrerade och fläskiga viner med hög alkohol. Här skiljer sig (tack och lov) Celler Comunica från mängden då deras viner är nakna, mineraldrivna och med fräschör i fokus.

Haggan Vinto Tinto är ett limiterat släpps som görs på 70 % Garnacha, 20 % Syrah och resterande del Carignan. Druvorna kommer från vinmarker på 400 meters höjd i Falset med omnejd och vinstockarnas ålder sträcker sig från 25 till 40 år. Jordarna består främst av granit, men jordmånen är även rik på kalksten. Graniten skänker spänst och nerv till vinet medan kalken bidrar med en lagom dos rondör.

2021 räknas som ett mycket bra år i Montsant tack vare den svala sommaren. Klimatet bidrog med långsam och jämn mognad i vingårdarna, vilket i sin tur gav druvmaterial med en rejäl dos fräschör. Haggan Vino Rosso är ett lätt och läskande rött vin där svala jordgubbar, vildhallon och sydeuropeisk örtagård dansar loss med friska syror och markerande mineralitet.

Haggan Vino Tinto

Druva
Garnacha, Syrah, Carignan
Alkohol
13,5
Vinbonde

Celler Comunica

Vinifikation

Druvorna fick jäsa med naturlig jäst i öppna 1000-liters jäskar, varar 40 % i hela klasar och resterande del utan stjälkar. Maceration pågick i 2-4 dagar med en daglig dos av fottrampning. Efter den spontana jäsningen pressades druvorna för att sedan jäsa vidare på små rostfria tankar. Efter jäsning lagrades vinet på sin fällning i 9 månader och buteljerades den 20 maj. Vinet är veganskt och producerades helt utan tillsatser förutom en liten dos svavel vid buteljering.

Servering

Direkt från flaska vid cirka 13 °C.

Mat

Drick svalt på balkongen, till snacksbrickan eller till valfri kreation på grillen med salsa verde på sidan.

179 kr · Nr. 75034

Beställ här

Vinhaggorna
Krukmakargatan 5 · Stockholm
info@vinhaggorna.se
@vinhaggorna.se

Är du 25?

Dessa webbplatser innehåller information om vin och andra alkoholhaltiga drycker. Sidorna vänder sig därför enbart till dig som är över 20 år.